IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Back to top
 
 
 

CHILLpill GUESTHOUSE | värt en omväg…

 

Bildtext

Vid den allra vackraste lagunen på Mauritius, där havet är mer turkost än på andra delar av ön, ligger CHILLpill alldeles intill vattenbrynet – en pärla i en klass för sig. Bed & Breakfast ,med 8 rum, 2 bungalows, sällskapsrum och matsal i två byggnader på vardera sida om en infinity pool. Hela stället andas fräschör! Alla rum har havsutsikt, de flesta är ”right on the water edge”.
5 minuter promenad kommer ni till Mahebourg – en karakteristisk Mauritsisk hamnstad. Det var i dessa vatten som öns historia började …

 

 

Det tar bara 10 minuter med taxi till flygplatsen. Stanna här i 3 – 4 nätter i början eller slutet av er Mauritius vistelse. Förutom närheten till Mahebourg och Blue Bay ( skyddad Marine Park) , perfekt för snorkling, har ni bara 15 minuter med bil, eller varför inte ta bussen norrut längst kustvägen, till naturområden så vackra att det tar andan ur er.

 

 

Eller gör som jag, stanna vecka efter vecka och njut. Jag ska sitta vid vattenbrynet och skriva … och se fiskarna i sina färgglade piroguebåtar passera förbi. Detta är mitt Mauritius när det är som allra bäst. Vi kanske ses på terrassen vid en drink – i Sverige tar vi drink klockan 6pm – den traditionen har jag också tagit med till Mauritius – det är strax innan solnedgången – brukar vara väldigt vackert!

 

Bild 9

 

För mer info; www.chillpillmauritius.com

 

För några veckor sedan blev jag tillfrågad av en svensk journalist vad jag skulle rekommendera en turist att besöka på Mauritius. Jag behövde inte många minuters betänketid. Här är vad jag tycker är de primära … lite utöver det vanliga … det gemensamma är att var och en kommer att beröra ert hjärta – var och en på sitt sätt. De andra kan ni läsa om i turist guider.

 

Världens godaste salt – La Fleur de Sel

Mellan berget Tamarin och havet tillverkas salt på samma sätt som man gjorde för ett hundra år sedan – det är man tämligen ensam om – inget är konstgjort här – allt är naturellt. Om ni är på Mauritius under skördesäsong (augusti – december) missa inte att bevittna detta! Man börjar skörda tidigt på morgonen från kl. 05.00 och slutar vid 10.00 varje dag förutsatt det inte regnar. Vissa av kvinnorna, ja, det är flest kvinnor som arbetar här balanserar med tre korgar av salt på huvudet – totalt 60 kg. Somliga har gjort samma jobb i trettio år!

 

På eftermiddagarna två till tre timmar före solnedgången vågar jag påstå att man skördar det bästa salt ni någonsin smakat – La Fleur de Sel. Man använder sig av en speciell kratta och samlar upp ytskiktet på saltpannan innan det börjar kristallisera sig.

 

Besök La Route de Sel och deras butik som är öppen måndag – lördag 8.30 – 17.00.

 

Champ de Mars

Om vi beger oss ytterligare etthundra år tillbaka i tiden kommer vi till Champ de Mars – en av världens äldsta kapplöpningsbanor. Banan är pittoreskt belägen i Port Louis med en fantastisk vy över Signal Mountain.

horse-racing-mauritius-courtesy-crown-lodge

”Dress smart casual” och besök Crown Lodge och dess ägare Jacques Ritter – en av de mest karismatiska och vänliga personer som jag har träffat. Jacques ser till att du hämtas upp – och levereras – till ditt hotell. Han tar dig till hans lodge, bara 50 meter från mål-linjen. Här serveras hors-d’oeuvres, champagne, drinkar och öl hela dagen.

 

Man får också tips inför loppen och – om man vill – får man vara med och spela V6. Personer som är väl insatta avgör systemet. Det kostar minimum 100 rupies att vara med (ca 25 kr).

 

I logen finns också en spelkassa, och tack vare det slipper man stå i kö för att spela. Vill du satsa i loppen är minsta insats 5 roupies.

 

Några av banans ”höjdare” kommer också till Crown Lodge – ofta en ledande jockey. Du kommer även att få besöka paddocken för en närmare titt på hästarna, jockeys och kretsen runt hästen.

 

Ett besök hos löpningsdomarna och/eller en tur med domarbilen som på nära håll följer loppen, ingår i besöket.

 

http://www.crown-lodge.net

One Love

Efter en dag på kapplöpningsbanan känns det rätt med en heldag till sjöss.

1535377_1433415620227263_1703543797_n

One Love – Ja, det är namnet på de snabbgående båtarna. Det tar inte många minuter förrän ni förstått valet av namn. One Love är just vad ni kommer att känna denna dag när båtarna styr fram i den allra vackraste lagunen på Mauritius öst kust. Lunch serveras på en holme – bort från massturismen. Bad och snorkeling i de allra bästa vattnen på ön. Korallfiskarna kommer att kittla mellan tårna! Detta är också en resa i historiens tecken och besök på flera små öar, som hade stor betydelse vid slaget vid Vieux Grand Port. One Love = True Love, det är känslan ni kommer att ha med er efter denna dag – och jag lovar att den kommer sitta kvar länge! All inclusive all day!

http://speedboatmauritius.onelove.mu

Maison Eureka

Vi fortsätter stimulera våra sinnen och besöker;

Bild 8

<<< Jacques de Maroussem

Maison Eureka, ett gammalt kreolskt hus i Moka vars ägare Jacques de Maroussem har en utsökt smak för livets goda. Gå sakta runt i huset och njut av den vackra inredningen, och försök att föreställ er hur en middag eller tebjudning kunde gått till på den tiden som “det begav sig”. Njut av grönskan i parken och vid vattenfallet. Avsluta besöket med en lunch på husets veranda – en äkta curry – den allra bästa på ön – tillagad i Eurekas “old kitchen” – á la minute.

Title

Dags för lite motion – utsikten är storslagen. Det är du – naturen och tystnaden – just när solen stigit upp över berget – historien kommer oss väldigt nära ju längre upp vi går…

DSC00704

Ibland är det värt att gå upp tidigt om morgonen. Berget Le Morne – och dess historia – med slavarna som gömde sig i grottor längst bergets sluttningar, och inte vågade tro att slaveriet var avskaffat när man kom för att berätta för dem att de var fria, utan valde istället att kasta sig utför berget. Le Morne är numera en Word Heritage Trust Site. Gå uppför berget tillsammans med Yan de Maroussem. Ni möts kl. 05.50, just när solen stiger över berget. Drygt två timmar tar promenaden uppför berget. När ni är klara, passa på och besök Le Morne Village och Le Morne Heritage Trust Fund (ca 5 min med bil) och lär om slaveriet och början av ett nytt folkslag, nämligen kreolerna från Mauritius. Contact and booking; www.yanature.com

Title

De kallades för coolies – det stora experimentet – handeln med människor främst från Indien med stor uthållighet och styrka, men utan möjlighet att göra sin egen röst hörd. Indiernas drömmar om det nya landet sträckte sig betydligt längre än enbart mat för dagen – man hade blivit lovad att hitta guld bland stora stenblock – mycket guld! Det första som mötte indierna när de lade till vid Aapravasi Ghat – immigrationskontoret i Port Louis var sexton tunga branta trappsteg. När man nått översta trappsteget infann sig för en stund en kort – mycket kort frihetskänsla, innan de blev tilldelade sitt första set av arbetskläder, en hatt och en rock, inte alls olik den som bars av straffångar.

 

Indierna blev själen på plantagen, han är själen i hela sockerindustrin. Trots en oftast omänsklig behandling har de valt att stanna på Mauritius i generation efter generation, och utgör nu drygt sextio procent av befolkningen. Aapravasi Ghat öppnar igen i April 2014, efter en längre tids restaurering. De sexton trappstegen finns kvar – historien finns kvar – den är fastetsad – steg för steg …

Öppettider; måndag – fredag 10 – 17

Lördag 10 -14

Mauritius har en fantastiskt vacker natur, fina stränder och är rikt på historiska minnesmärken. Ta en titt på www.discovermauritiusisland.com. Här får ni värdefulla tips , hur ni ska utnyttja allt det naturliga som ”Gud skapat på Mauritius innan han skapade himmelriket”.