IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Back to top
 
 
 

Jag tog upp en gammal ådra och skrev det som jag själv helst vill läsa – EN FEEL GOOD ROMAN. Berättelser som denna, där man själv skulle vilja delta i handlingen, som sveper med och fångar läsaren från generation till generation, som man lägger ifrån sig med ett leende på läpparna, som berör.
Och regnbågen landade på Mauritius är den första av en triologi, 304 sidor rejält kryddad med passion, vänskap, romantik, humor och en översvallande patriotism från en miljö så vacker att den tar andan ur en.
Min vilande ådra gav sig till känna för drygt trettio år sedan när jag i sista årskursen i gymnasiet i Karlstad fick några stipendier i uppsatsskrivning. Jag vann också en tävling i ämnet. Jag blev ivrigt påhejad av min svensk lärare att börja skriva. I ärlighetens namn ska sägas, att förutom svenska, engelska, historia och matematik var mina gymnasiebetyg inte mycket att skryta med.

 

Under en tjugoårsperiod har vi i min familj varit frekventa Mauritius resenärer. För mig var mötet med ön kärlek vid första ögonkastet. Inte bara med landet utan också människorna. Denna färgstarka mix av individer som lever sida vid sida i harmoni på en liten yta.
Åtskilliga resor till Mauritius och mycket research arbete ligger till grund för min bok. Skämtsamt brukar jag säga att varje sockerrör är min vän, jag har verkligen penetrerat marken. Alla böcker jag plöjt igenom om Mauritius för att på ett lättsamt sätt få med landets historia i boken.

 

Vid min andra Mauritius resa, detta var i januari 1994 var jag på en fotbollsmatch, brandkåren mötte poliserna. I ärlighetens namn ska sägas att jag inte alls hade någon lust att gå. Denna kväll upplevde jag ett möte, ett av de starkaste jag någonsin känt. På läktaren stod hinduer, kreoler, kristna och muslimer sida vid sida. Det var familjer i flera generationer som hade samlats. Människor som kommit från ett långt dagsverke som fiskare, från sockerplantagen, från butiker. När jag stod där mitt ibland dem fick jag veta av en äldre man att han bjudit sina barn och barnbarn till arenan. Detta var ingen självklarhet för honom – inget han hade råd att göra varje vecka. Men det var däremot självklart för honom att bjuda mig av vad han hade med sig till familjen att äta och dricka. Just i den stunden kände jag att jag kommit hem

 

För mer än trettio år sedan lämnade jag Karlstad och skalden Gustav Fröding för Stockholm. Det är lika lång tid som jag arbetat som flygvärdinna på Linjeflyg och SAS. Innebörden i Frödings dikt lever vidare; . ”Det var dans bort i vägen på lördagsnatten öfver nejden gick låten af spelet och skrattet”. Musiken, dansen, glädjen och framtidstron finns där som en röd tråd i Och regnbågen landade på Mauritius – den första av en triologi.

 
Käre läsare, välkomna till mitt Mauritius, en värld som det är svårt att inte längta till!

 
Annika